Author: Estefania
•16:05

Aquest matí quan m'he llevat, he agafat la càmara, una llibreta i un boli i he anat a visitar el Museu Molí Paperer del meu poble.

El Museu Molí Paperer de Capellades


El Museu Molí Paperer de Capellades es troba situat a l'antic molí paperer del segle XVIII conegut amb el nom de Molí de la Vila. Capellades es va convertir, entre els segles XVIII i XIX, en un dels centres productors de paper més importants del país i el seu "paper de barba" va assolir fama internacional. L'any 1958, sota la iniciativa d'un grup d'industrials paperers, es fundà el Museu.


En les sales d'exposició permanent es recull la història del paper des dels seus orígens fins als processos actuals de fabricació. En el soterrani del molí, on encara avui dia es continua fabricant paper fet a mà, tots els visitants poden conèxier detalladament tot el procés artesanal del paper, amb eines i maquinària originals. Les col·leccions i la documentació que s'hi conserven estan dedicats a l'estudi històric i artístic del paper. El museu acull, a més, exposicions temporals i organitza cursos i tallers especialitzats que amplien la seva oferta cultural.


Serveis i activitats:

  • Visites guiades (tots els nivells).
  • Tallers de paper fet a mà (estudiants, esplais, jubilats i altres grups).
  • Tallers de paper fet a mà (individuals i familiars).
  • Cursos, jornades i seminaris especialitzats en paper.
  • Sala d´exposicions temporals.
  • Biblioteca especialitzada en paper.
  • Fabricació i venda de paper fet a mà.
Serveis educatius:

1. VISITES GUIADES:

  • El paper: història i fabricació: en aquesta visita et fan una petita introducció del Museu i dels molins paperers. Fas un recorregut per les diverses sales del Museu. Es fan demostracions de l'elaboració del paper fet a mà amb la maquinària pròpia.

  • El paper de la impremta: és una exposició que han obert nova dedicada a la relació entre el paper i els diferents sitemes d'impressió al llarg de la història.
Aquestes visites estan dedicades per a nens d'Educació Primària, Secundària i Batxillerat.

2. ACTIVITATS:

  • Activitats per fer a l’aula i a l’exterior del Museu: S'han desenvolupat 2 blocs d'activitats: - 1r bloc (activitats per realitzar-les a l'escola) -2n bloc (activitats que es poden fer al mateix parc on es troba situat el Museu per tal d'aprofitar el temps d'espera de l'inici de la visita). Aquestes activitats estan basades en el joc i en l'observació de l'entorn com a mètodes d'aprenentatge. Aquestes activitats estan pensades per aquells grups de cicle inicial, mitjà i superior.

3. TALLERS:

  • Taller d’elaboració de paper fet a mà (blanc)
  • Taller d’elaboració de paper fet a mà (color)
  • Taller d’elaboració de paper reciclat
Aquests tallers estan pensats per a Educació Secundària, Batxillerat i Cicles formatius de Grau Mitjà.

Us adjunto un vídeo que he trobat d'una visita al Museu amb nens:


Després d'aconseguir tota la informació necessària he anat a fer una visita a una nova exposició:

El paper de la impremta.

Aquesta exposició, com ja he dit avans esta dedicada a la relació entre el paper i els diferents sistemes d'impressió al llarg de la història. En el primer àmbit pots veure una rèplica de la impremta Gutenberg; després una impremta Stanhope del s.XIX on s'eplica el procés d'impressió de textos a partir de tipus mòbils. La impressió d'imartges és recollida en un àmbit en el que s'exposen quatre tècniques d'estampació: la xilografia, la calcografia, la serirafia i la litografia.

A continuació us adjunto una presentació PowerPoint que he fet per guiarme alhora de fer l'exposició al Seminari, és una síntesi de tota la informació més rellevant:


Aquest Museu ofereix diferents serveis ja sigui per a grans com per a petits, i és molt interessant de visitar ja que pots veure com feien el paper anteriorment i tu mateix ho pots experimentar. Desde el meu punt de vista, ho recomanaria a totes les escoles, per a que puguin ensenyar als nens les tecnologies que es tenien aleshores i puguin els nens experimentar.

Webs d'interès:
This entry was posted on 16:05 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

0 comentaris: